VAŽNO PITANJE I ODGOVOR -  03.08.2021.

Pitanje: Postovani, da li je definisan format listova na kojima se predaju graficki prilozi, ili je to prepusteno ucesnicima?

Odgovor/ VAŽNA NAPOMENA : Grafički prilozi – 2D prikazi, Grafički prilozi – 3D prikazi predaju se kao fajlovi u .pdf formatu, dimenzija 70x100 cm (B1) horizontalno orijentisani (landscape), u rezoluciji 150 PPI.


Ukoliko je sadržaj konkursnog rada veći od 25MB, formirati i drugi zapakovan folder, koji je neophodno imenovati rednim brojem u nastavku izabrane šifre, i tada se zipovani folderi nazivaju, npr: AB12345_1, AB12345_2, AB12345_03...


04.10.

Pitanje: Poštovani, zašto neće da primi zipovan fajl koji je.zip. Kaže tip datoteke nije doyvoljen. A zip je manji od 25mb i zipovan je u 7.zi koji ste poslali na linku

Odgovor: Poštovani,  proverite još jednom da li je ekstenzija zip redna. Pogledajte prethodna dva odgovora. Ukoliko delite fajl 7zip programom, podeljene fajlove je potrebno ponaosob zapakovati u zip fajl. Redni zip fajlovi nisu izvršni.

 

Pitanje: Da li kačimo jedan po jedan zip, pa ćete ih vi složiti u foldere? Kada se zipuje fajl i bude podeljen na tri dela, prvi fajl nema broj već samo ime napr AA123.zip, a druga dva imaju AA123.zip 01, AA123.zip02. Da li je to uredu, ako pokušamo da promenimo da i prvi ima sufiks 1, a drugi 2 i treći 3, poremeti se fajl...

Odgovor: Poštovani, kačite jedan po jedan mi ćemo raspakovati. Nemojte preimenovanjem oštetiti zip arhivu. Pogledajte i prethodni odgovor u vezi zip ekstenizije.

 

Pitanje: Poštovani, kako okačiti .mp4 fajl animacije koji je veći od 25 megabajta? Kada se fajl podeli winrar ili 7zip programom, prikazuje grešku prilikom kačenja fajla.

Odgovor: Poštovani, "splitovani" zip se smatra rednom zip ekstenzijom pa je rešenje da se svaki redni zip dodatno zipuje sam za sebe. Tako će sigurno proći kroz Upload formu.

 

Pitanje: Poštovani, Da li mora da se "zipuje" folder ili može da se raruje? Isto da se snimi u delovima po 25mb kao rar?

Odgovor: Poštovani, isključivo ZIP arhiva, kako je propisano zbog tehničke bezbednosti sistema. Softver možete besplatno preuzeti na adresi: https://www.7-zip.org/download.html

 

Pitanje: U DHL brzoj pošti kažu da na poleđini koverte mora da stoji: 1. GRAD IZ KOGA SE ŠALJE
2. KONTAKT TELEFON
3. KONKURSNA DOKUMENTACIJA
Da li je to anonimo? Kažu drugačije neće sistem da im prihvati za slanje.

Odgovor: Poštovani, smatrajte da sve što budemo dobili poštom, što se tiče sekretarijata konkursa je anonimno, otvorićemo zapakovan koverat I odmah ga ukloniti a vaše koverte sa šifrom deponovati na čuvanje.

 

Pitanje: Da li autorska koverta može biti zalepljena lepkom, da li se to podrazumeva pod "ZAPEČANJENA", ili postoji drugi način?

Odgovor: Možete je zalepiti kako god želite I sve što je zalepljeno se smatra “zapačaćeno”.

 

Pitanje: Da li postoje posebni obrasci za izjave o prihvatanju uslova konkursa, izjava o anonimnosti i izjave o raspodeli nagrade?

Odgovor: Ne postoje posebni obrasci o prihvatanju uslova konkursa I dr.,  obavezno priložiti u autorskoj koverti, ne slati digitalno, da se ne bi narušila anonimnost vašeg rada.


30.09.

Pitanje: Kada se crtež dimenzija 100cm/70cm u razmeri 1:250 crtan u autokedu, snimi kao PDF fajl ima težinu oko 1MV, a ako isti pdf importujem u PHOTOSHOP, na traženu dimenziju 100/70cm u rezoluciji 150PPI, veličina fajla se povećava 17 puta na 17MB. Šta raditi, ako ukupna veličina zipovanog foldera pređe traženih 25MB?

Odgovor: Limit za predaju radova je 25mb iz bezbednosnih razloga. Ukoliko je sadržaj konkursnog rada veći od 25MB, formirati i drugi zapakovan folder, koji je neophodno imenovati rednim brojem u nastavku izabrane šifre, i tada se zipovani folderi nazivaju, npr: AB12345_1, AB12345_2, AB12345_03...

 

Pitanje: Da li dva slova šifre treba da budu u ćirilici ili latinici? Ako se veličina ariel bold od 50pt piše u kedu nije uvek ista u različitim razmerama, a ako se list sprema u fotošopu imamo problem sa veličinom fajla. Da li striktno treba poštovati veličinu slova i zadatu rezoluciju?

Odgovor: Poštovani, pošto je raspis i program na latinici, bilo bi poželjno da i slova autorske šifre budu na latinici, ali nije striktno određeno. Molimo Vas da konkursni rad i njegovo obeležavanje, rezoluciju, prilagodite što je moguće više kako je zadato u raspisu i programu konkursa.

 

Pitanje: Poštovani, Ako 10% zelenila mora da bude u direktnom kontaktu sa tlom, koji procenat od ostalih 30% slobodnih površina mora da bude zelenilo? Srdačan pozdrav

ODGOVOR: Nije definisan minimalni procenat zelenih površina u sklopu slobodnih i zelenih površina (osim navedenih 10% u direktnom kontaktu sa tlom).

 

Pitanje: Poštovani, Da li se u slobodne površine računaju kolsko-pešačke staze i zelenilo i njih treba da bude 40%, a samo zelenila 10%?

Odgovor: Da, minimalni procenat slobodnih i zelenih površina na parceli je 40%, od toga 10% mora da bude zelenilou direktnom kontaktu sa tlom.


29.09.

Pitanje: Poštovani, da li je dozvoljeno predati maketu uz autorsku kovertu ?

ODGOVOR : Ne, pridržavati se pravila konkursa koja su navedena u raspisu i programu konkursa.

 

Pitanje: Dopuna prethodnog pitanja: U materijalu koji je sastavni deo dokumentacije, tacnije u PDR u za ovaj blok, date su tacne površne svih parcela koje su sastavni deo uže zone. Njihov zbir iznosi 7156,04 m2. To je razlika od 433,04 m2. Molimo dalje uputstvo. Hvala

ODGOVOR :  Videti odgovor od 28.09. sa slikom.


28.09.

Pitanje: Da li svaku osnovu objekta koju prilažemo treba staviti zasebno na datu podlogu za priloge R=1:250 (6.0 podloga za priloge 1_250) ili je moguće veći broj osnova staviti na list formata 100x70?

Odgovor: Nije striktno određeno da svaka osnova/prilog, bude zasebna na datoj podlozi. Po sopstvenom nahođenju, možete postaviti i veći broj osnova/priloga na jednoj podlozi ili na datom formatu 100x70.  

 

Pitanje: Poštovani, za užu zonu obuhvata je data površina od 6723 m2. Kada se saberu sve površine parcela uže zone obuhvata , površina iznosi 7156 m2. Da li je mozda parcela kp 1030 izuzeta iz obračuna površine uže zone obuhvata? Razlika se poklapa približno sa površinom parcele 1030. Ili je potrebno bez obzira raditi prema zadatoj površini uže zone obuhvata? Molimo za bliže uputstvo. Hvala

ODGOVOR :

Parcela KP 1030 je deo užeg obuhvata konkursa. Navedena razlika u površinama je zbog toga što je, u podlogama za konkurs, uži obuhvat nacrtan do samog objekta Narodne banke Srbije kao predmet razmatranja.

image001


24.09.

Pitanje: Poštovani, kako se predaje/šalje rad s obzirom na to da na sajtu ne možemo pronaći kolonu za slanje/upload konkursnog rada?

Odgovor:Poštovani, pozicija za upload/slanje rada biće otvorena 7 dana pre krajnjeg roka za predaju radova, 27.09.2021. od 23:59 časova (GMT +1).


16.09.

Pitanje: Molim da preispitate odgovor na pitanje postavljeno 31. 08 2021
Molimo pojašnjenje odgovora na pitanje da li je moguće povučeni sprat isprojektovati u dva nivoa u vidu dupleksa ? Odgovor glasio da nije moguće, jer je kota venca povučene etaže maksimalno 3.5m iznad kote venca objekta u ravni fasadnog platna. Takav uslov iz PGR-a može biti preispitan izradom Plana detaljne regulacije i postoje primeri skoro usvojenih PDR-ova koji nemaju taj uslov I završne etaže se mogu projektovati sa većom visinom.
Obzirom da takav uslov (maks 3.5m ) direktno utiče na standard projektovanih prostora , stvarajući niske prostorije na najatraktivnijim pozicijama ,treba ga preispitati konkursnim rešenjima i sprovesti kroz izradu PDR-a .
Tako zadate visine onemogućavaju primenu” zelenih krovova “ za čiju je realizaciju potrebna više završnih slojeva . Time se umanjuju karakteristike objekata u pogledu energetske efikasnosti što je jedan od primarnih zadataka u očuvanju životne sredine.

ODGOVOR: Plan generalne regulacije je planski osnov za izradu plana detaljne regulacije, te su smernice i informacije u programu konkursa date prema pravilima važećeg planskog dokumenta. S obzirom da je konkurs anketni, u  Programu je navedeno  da eventualna odstupanja od PGR-om zadatih vrednosti potrebno obrazložiti u konkursnom rešenju.


07.09.

Pitanje: Поштовани, Зашто је дато да величина зипованог фајла 3д анимације буде 25 МБ?
Ако се ради 3Д модел у програму 3DS-MAX, немогуће је да се уради квалитетна анимација у доброј резолуцији ако је ограничена величина на 25МБ...

Odgovor: Limit je 25mb iz bezbednosnih razloga. Animacija ekstenzije MP4, rezolucije 720p, 6Mbps se može zip arhiverom podeliti u nekoliko delova od 25mb označenih imenom i rednim brojem. Vaša šifra, npr AA12345_01.zip, AA12345_02, AA12345_03 itd.

03.09.2021.

Pitanje: Poštovani, da li je zadržavanje objekta na parceli KP 1030 takođe predmet anketnog dela konkursa ili je on jedini obavezan za zadržavanje

Odgovor: Ovim anketnim konkursom nije obavezno zadržavanje, ali nije realno  rušenje novog objekta spratnosti P+7+Ps.


02.09.2021.

Pitanje: Da li je moguće predvideti rušenje novog objekta na parceli 1030 i pripajanje te parcele novoj GP1?

Odgovor: Nije realno rušenje novoizgrađenog objekta P+7+Ps i nije moguće spajanje sa GP1.


31.08.

Pitanje: Poštovani, da li je moguće povučeni sprat isprojektovati u dva nivoa u vidu dupleksa?

ODGOVOR: Nije moguće, jer je kota venca povučene etaže maksimalno 3.5m iznad kote venca objekta u ravni fasadnog platna.

 

Pitanje: Da li je moguće predvideti rušenje objekta na parceli 1038 i pripajanje te parcele pešačkoj promenadi između Slavije i Manježa, obzirom da parcela 1038 nije pripojena parceli GP1?

ODGOVOR: DA


21.08.

Pitanje: U pravilniku je navedeno da velike podzemne garaže moraju imati poseban ulaz za vatrograsnu intervenciju. Da li je dovoljno projektovati samo stepenište sa liftom ili je potrebno obezbediti ulaz rampom za vatrogasno vozilo?

Odgovor:  Pri rešavanju konkursnog zadatka pridržavati se važećih zakona, pravilnika i regulative u oblasti planiranja i izgradnje.

 

Pitanje: Poštovani, Molim Vas da mi navedete koji pravilnik je potrebno koristiti prilikom određivanja broja ulaza za stambeni blok kao i za ulaze u poslovnom bloku.

Odgovor:  Pri rešavanju konkursnog zadatka pridržavati se važećih zakona, pravilnika i regulative u oblasti planiranja i izgradnje.


19.08.

Pitanje: Poštovani, Molim Vas da mi navedete na koji način Vi tumačite Pravilnik vezan za projektovanje garaža.
Da li velika garaža (površina veća od 1.500m2) treba da ima po dve unutrašnje rampe za svaki nivo? Uzimajući u obzir oblik parcele, postavlja se pitanje ekonomičnost za izgradnju garaže. I da li po Vašem mišljenju je dovoljna jedna unutrašnja rampa po etaži? Ili su obavezne dve na svakoj etaži u unutrašnjosti? Hvala!

ODGOVOR: Pridržavati se Pravilnika o tehničkim zahtevima za zaštitu garaža za putničke automobile od požara i eksplozija (“Sl.list SCG”, br.31/2005)


16.08.

Pitanje: Postovani, da li u programom zadatu povrsinu stana, npr. trosoban oko 100 m2, ulazi i povrsina terasa, lodja i balkona? Hvala

Odgovor: DA


15.08. 

Pitanje: Poštovani, Koliko parking mesta podrazumeva garaža srednje veličine? A koliko velika? Hvala!

ODGOVOR: Pridržavati se Pravilnika o tehničkim zahtevima za zaštitu garaža za putničke automobile od požara i eksplozija (“Sl.list SCG”, br.31/2005)


14.08.

Pitanje: Da li se pasaži kroz blok, koji su natkriveni i koji imaju visinu veću od 4.5m računaju u bruto površinu, odnosno u indeks izgrađenosti?

ODGOVOR: Ne


11.08. 

Pitanje: Ako kazemo da je buduci objekat spratnosti P+8+Ps, da li se visina objekta racuna do venca 8-og sprata ili do vencem povucenog sprata?

ODGOVOR: Kod objekata sa ravnim krovom, visina venca se računa do ograde povučene etaže.


09.08.

Pitanje: Da li autorska koverta treba da bude dostavljenja najkasnije do 04.10.2021. ?
Ili je to zadnji prihvatljivi datum za slanje koji se uzima za dostavljanje? Da li koverta može biti uručena i nekoliko dana kasnije? I do kojeg roka? Hvala!

Odgovor: Krajnji rok za slanje koverte je 04.10.2021. godine , što znači da je to datum koji će imati na poštanskom žigu, slanjem putem usluge brze pošte (DHL, Fed Ex,…). Nebitno je  kada će stići, važan je datum 04.10.2021., da je autorska koverta poslata.


08.08.

Pitanje: Da li objekat br. 46 na K.P. 1030 ima bočnih otvora prema parceli 1027?

Odgovor: Objekat br.45 na parceli KP 1030 KO Savski venac  prema parceli KP 1027 nema otvore, osim pomoćnih unutar svetlarnika.

 

Pitanje: Da li je moguće udružiti indekse zauzetosti svi parcela koje formiraju GP1? Ili je indeks zauzetosti potrebno računati za svaku parcelu zasebno?

Odgovor: Parcela GP1 će se formirati od navedenih katastarskih parcela i biće jedinstvena, te se svi urbanistički parametri obračunavaju za njenu ukupnu površinu. Pošto je konkurs anketni parametri su dati okvirno.

Pitanje: Da li je moguće da indeks zauzetosti na parceli 1037 bude 100% pod uslovom da ukupni indeks zauzetosti na svim parcelama koje formiraju GP1 ne bude veći od zadatih 60%?

Odgovor: Parcela GP1 će se formirati od navedenih katastarskih parcela i biće jedinstvena, te se svi urbanistički parametri obračunavaju za njenu ukupnu površinu . Urbanistički parameti se obračunavaju  za planirane građevinske parcele, tj. za ukupnu GP1.

Pitanje: Ukoliko je povećanje indeksa zauzetosti za ugaone parcele 15%, da li se misli na indeks 75% ili 69% zauzetosti?

Odgovor: Uvećanje je 15% od maksimalnog indeksa zauzetosti, dakle 69%. Pošto je konkurs anketni parametri su dati okvirno.

Pitanje: Ukoliko je povećanje indeksa izgrađenosti za ugaone parcele 15%, da li se misli na indeks od 4.6 ili 4.15?

Odgovor: Uvećanje je 15% od makimalnog indeksa izgrađenosti, dakle 4.6. Pošto je konkurs anketni parametri su dati okvirno

Pitanje: Da li se indeks izgrađenosti odnosi na dio objekta pod zemljom, odnosno na garažu? Ili se računaju samo nadzemne etaže u indeks izgrađenosti?

Odgovor: U obračun indeksa izgrađenosti ulaze sve nadzemne etaže i korisne podzemne etaže (npr. spa centar i sl.). U obračun ne ulaze podzemne garaže, ostave, tehničke prostorije i sl.

Pitanje: Da li je moguće novoprojektovani objekat na bočnim parcelama 1027 i 1037 planirati do same granice parcele (susjeda) ukoliko oba objekta u toj zoni nemaju otvora na fasadama?

Odgovor: Moguće je.

Pitanje: Rastojanje građevinske linije planiranog objekta prema zadnjoj liniji parcele je minimalno 1/2 visine objekta". Da li se ovaj urbanistički pokazatelj odnosi na visinu novog objekta? Ili na susjede?
Ukoliko se odnosi na novi objekat, da li je isti parametar moguće promijeniti, odnosno smanjiti?

Odgovor: Rastojanje se odnosi na udaljenost svakog objekta od granice parcele u odnosu na svoju visinu. Moguće je ako je to nužno i detaljnije obrazloženo koncepcijom rešenja.

Pitanje: Da li parcele (1030, 1032, 1033, 1038) i objekti na njima pripadaju istom vlasniku sa GP1?

Odgovor: Ne pripadaju istom vlasniku


06.08.

Pitanje: Poštovani, povodom odredjene strukture stanova i procenta učešča u ukupnom broju, da li se procenat učešća odnosi na broj stanova ili na površinu stambenog prostora? Hvala

Odgovor: Odnosi se na broj stanova. Pošto je konkurs anketni procenti su dati orjentaciono.


05.08.

Pitanje: Postovani, da li je je dozvoljeno formirati kolski pristup podzemnoj garazi iz postojece interne saobracajnice, kroz parcelu 1038? Hvala

Odgovor: Interna saobraćajnica je uknjižena na Narodnu banku Srbije  koja ga u postojećem stanju koristi za protivpožarnu saobraćajnicu i pristup nadzemnom parking prostoru. Prostor očigledno ima potencijal da bude pešačka promenada koja bi povezala trg Slaviju i park Manjež i služila kao glavna pešačka osovina kroz blok.  

Programom konkursa nije zabranjeno da se, preko interne saobraćajnice i kp br. 1038 KO Savski venac, predvidi kolski pristup podzemnoj garaži u bloku, pri čemu treba voditi računa o  postojećem stanju i potrebama NBS i drugim zadatim elementima konkursnog zadatka. 


30.07. 

Pitanje: U programu konkursa je navedeno :
"Za pojedinačne objekte u ulici Svetozara Markovića br. 43, 47 i 49 (označeni * na grafičkom prilogu Regulaciono-nivelacioni plan) obrazloženo je da predstavljaju segment istorijskog ambijenta Beograda, valorizovani kao ambijentalna vrednost i kao takvi se zadržavaju uz mogućnost rekonstrukcije, restauracije i revitalizacije, pri čemu je je dozvoljena dogradnja postojećih objekata do maksimalne visine venca definisane predmetnim planom (26m) ka unutrašnjosti parcele u cilju usklađivanja i povezivanja novoplanirane gradnje i postojećih objekat " U cilj sagledavanja ambijentalnih vrednosti molimo da nam dostavite fasade objekata koji se čuvaju .

Odgovor: Postojeći materijal je dovoljan za grafičku restituciju fasada u cilju sagledavanja ambijentalnih vrednosti.

Navedeni citat je iz važećeg Plana detaljne regulacije koji je trenutno u fazi izmene. Predmetni objekti nisu zaštićeni kao spomenici kulture i trenutno Zavod za zaštitu spomenika nema za njih nikakve posebne uslove. Raspisom nije data obaveza njihovog čuvanja, a odnos prema njima biće definisan stavom autora i koncepcijom njegovog rešenja. Izgledi objekata u raspisu dati su preko fotografija, filma i sl. Nismo u mogućnosti da damo detaljnije izglede ovih objekata

 

Pitanje: Poštovani, da li se urbanistički parametri koji tretiraju rastojanje objekata od bočne granice parcele i zadnje granice parcele, odnosno rastojanje objekata od bočnog susednog objekta moraju striktno poštovati, s obzirom na to da isti determinišu dubinu objekta od max 12m u najužem delu?
Link za skicu: https://ibb.co/8PPZN6B

Odgovor: Treba ih uzimati u obzir ali s obzirom da je u izradi novi PDR mogu se analizirati i druga adekvatna  rešenja koja doprinose  kvalitetu rešenja


29.07.

Pitanje: Poštovani,
Da li dvosoban stan treba da ima dve spavaće sobe za po 2 osobe i dnevnu sobu, trosoban tri spavaće i dnevnu, četvorosoban 4 i dnevnu i petosoban 5 i dnevnu?

Odgovor: Ne  ( ukupan broj soba je zbir spavaćih i dnevne sobe) - znači:

-          2 spavaće i dnevna = trosoban, 3 spavaće i dnevna = četvorosban, 4 spavaće i dnevna = petosoban,   itd....)


27.07.

Pitanje: Da li mogu da se interveniše na fasadnim površinama (u smislu promene završne obrade fasadnih površina) nove zgrade na k.p. 1030, pošto je programskim zadatkom rečeno da se zgrada zadržava u postojećem stanju bez promene kapaciteta?

Odgovor: Ako autor smatra da to doprinosi kvalitetu rešenja.


26.07.

Pitanje: Postovani, Kada u raspisu pise, na primer trosobni stan, da li se misli na stan koji ima dnevnu sobu sa dve spavace sobe? Hvala!

Odgovor: Da.


25.07.

Pitanje: Da li indeks izgradjenosti moze da se uveca za 15% (sa 4 na 4.6) na nivou novofor irane parcele parcele GP1?

Odgovor: Prema PGRu dozvoljeno je uvećanje indeksa izgrađenosti i zauzetosti od 15% za ugaone parcele. 


24.07.

Pitanje: Poštovani,
Kako je konkursnim zadatkom rečeno da je pretežna vertikalna regulacija nove izgradnje ograničena niveletom visine Hotela "Hilton", koja iznosi 150,75mnv, što određuje visnu budućeg objekta - 33,75m od trotoara ulice Kralja Milana čija je apsolutna kota 117,00 mnv.
U poglavlju 4.3.4 konkursnog zadatka je rečeno:" da je maksimalna visina venca objekta 32.0m, a maksimalna visna objekta 37.0m, a u PGR-u u poglavlju 8.2 Pravila građenja na parcelama je rečeno:" Visina objekta je rastojanje od nulte kote odnosno od  tačke preseka linije terena i vertikalne ose objekta do kote venca. – Nulta (apsolutna) kota je tačka preseka linije terena i vertikalne ose objekta".
Da li visina venca Povučenog sprata budućeg objekta uz ulicu Kralja Petra može da bude 33,75m (150,75 mnv)?

Odgovor: Ukupna visina hotela Hilton je na koti 150.75 mnv, tj. 33,75m (a ne visina povučenog sprata), te je visinu planiranog objekta potrebno uskladiti sa hotelom. Ovo je orjentir i preporuka. Ispitivanje morfologije u smislu visina nije zabranjeno ukoliko doprinosi obogaćivanju urbanog ambijenta ovog izuzetno značajnog gradskog poteza.


22.07.

Pitanje: Poštovani, molim Vas za sledeća pojašnjenja konkursnog zadatka:
U konskursnom zadataku dato je da je predlog gradnje dozvoljen na GP1 koji se formira od katastarskih parcela, ukupne površine 0.37ha. U tabeli bilasna površina koja je je data za obračun kapaciteta je ukupna površina obuhvata uže zone od 6723m2. Na osnovu koje površine je potrebno izračunati UP kao što su indeks izgradnjenosti i indeks zauzetosti.

Odgovor: U tabeli bilansa potrebno je dati urbanističke parametre za svaku građevinsku parcelu ponaosob, kao i za ukupnu površinu obuhvata uže zone.


Pitanje:
Da li nam možete pojasniti status objekta na KP 1038. Da li je taj objekat potrebno sačuvati kao objekat dobrog boniteta ili ga je moguće srušiti.

Odgovor: Odnos prema postojećim objektima je izmedju ostalog  tema i zadatak ovoga konkursa. Konkursnim rešenjem je moguće rušenje navedenog  objekta ili uklapanje sa planiranim. 


Pitanje: Molim Vas za pojašnjenje statusa objekta na KP 1027, u ulici Svetozara Markovića br 43, jer se on nalazi na KP 1037 koji je u sastavu GP1.

Odgovor: Odnos prema postojećim objektima je između ostalog  tema i zadatak ovoga konkursa . Navedeni objekat je konkursnim rešenjem moguće predvideti za rušenje ili ga zadržati i uklopiti sa planiranim objektima.


Pitanje:
Poštovani,
Molim za pojašnjenje konkursnog program:
Da li je moguće organizovati pristupe u podzemnu garažu u okviru GP1, ili je mogućeto ostvariti i u okviru uže zone obuhvata konkurs, na durifim katastarskim parcelama. Isto pojašnjenje važi i za uređenje slobodnih površina. Pozdrav,

Odgovor: Svaka parcela mora da ima pristup u podzemnu garažu sa javne površine, odnosno nije moguće planirati ulaze u garaže na GP1 preko drugih parcela. Takođe, minimalni procenti slobodnih i zelenih površina potrebno je ostvariti na nivou svake parcele ponaosob. Napominjemo da će žiri  pre svega ceniti osnovnu ideju konkursnog rešenja i umeće da se ona ostvari i realizuje a ne svaki pojedinačni parametar.


21.07.

Pitanje: Poštovani,
Možete li mi molim Vas dati informaciju da li se frontovi objekata na brojevima 43 i 45 u Ulici Svetozara Markovića poklapaju sa granicom parcele, s obzirom da u KTP-u stoje dve linije prema kojima objekat leži van granica parcele? 

Odgovor: Objekti su postavljeni na regulacionoj liniji. Pomenuta , eventualna , odstupanja nemaju značaj za izradu konkursnog rešenja.

Pitanje: Poštovani,
Da li nam možete dati detaljniji KTP s obzirom da se gabarit objekta na broju 45 u Ulici Svetozara Markovića, koji je ucrtan u KTP-u, ne poklapa sa gabaritom izvedenog stanja (prema ortofoto snimku)?

Odgovor: KTP je izrađena i overena od strane ovlašćene geodetske kuće i za ovaj nivo razrade rešenja smatramo da je dovoljno detaljna i verodostojna. Pomenuta eventualna odstupanja koje ste uočili u aerofoto snimku nemaju značaj za izradu konkursnog rešenja.

Pitanje: Poštovani,
Možete li nam molim Vas dati informaciju koje su kote trotoara i stepeništa kojim se pristupa iz Ulice Svetozara Markovića na trotoar koji se nalazi iza Narodne banke Srbije? Dato je samo stepenište po sredini trotoara banke i žardinjera koja trotoar odvaja od parkinga. Kota je potrebna kako bi odredi visinu objekta banke i udaljenje budućih objekata od nje.

Odgovor: KTP je izrađena i overena od strane ovlašćene geodetske kuće i za ovaj nivo razrade rešenja smatramo da je dovoljno detaljna i verodostojna. Pomenuta eventualna odstupanja koje ste uočili u aerofoto snimku nemaju značaj za izradu konkursnog rešenja.


20.07.

Pitanje: Postovani, da li mozete okaciti osnove tri objekta koja se cuvaju?

Odgovor: Konkurs je Urbanističko- Arhitektonski i očekuje se da  će konkurenti svojim stavom kroz rešenje definisati odnos prema postojećem, nasledjenom tkivu. U skladu sa ovim, dati materijal je dovoljan za uspostavljanje prostornog odnosa prema dotičnim objektima.